Det här med att det ska vara så jävla jobbigt att styra upp preventivmedel för män.

Jag läser (en halvgammal artikel) i DN om preventivmedel för män, och bland annat står detta:

“En annan anledning till att WHO förra året lade ned ett av sina stora forskningsprojekt, som gått så långt som till en klinisk studie, var att männen som testade det manliga preventivmedlet WHO fått fram klagade på biverkningar som akne, minskad sexlust och depression.

Det är ytterligare en av faktorerna till varför preventivmedel för män inte finns på marknaden – kraven på att produkterna ska vara i princip biverkningsfria är enorma, jämfört med dem på kvinnliga preventivmedel.”

Och nu tar vi fem sekunder och tänker på att helt normala biverkningar för p-piller för tjejor kan vara till exempel akne, minskad sexlust och depression. Det kan också vara till exempel vara ont i brösten, ökad risk för blodproppar och stroke, humörsvängningar samt migrän.

Och nu tar vi fem sekunder till och tänker på att det faktiskt finns en preventivmetod för män som inte bara är biverkningsfri och billig, utan dessutom tar typ en kvart att genomföra och håller i tio år. Nästan ingen känner till den. Varför känner ingen till den? Jaadu, pffschh, kan det kanske vara för att läkemedelsföretagen skulle tjäna ca ingenting på ett preventivmedel som kostade nästan inget och som en behövde köpa en gång var tionde år? Det borde vara såhär: “WOHO COOLA PREVENTIVMEDLET CAN’T WAIT TILLS DET FINNS PÅ MARKNADEN PÅ RIKTIGT!!!” men nu är det typ såhär: “meh”.

Och nu tar vi ytterligare fem sekunder och hatar kapitalismen + patriarkatet. Så. Här är en bild på söta djur som vi kan lugna oss med innan vi går ut och tänder eld på något.

Det här inlägget postades i Rant och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Det här med att det ska vara så jävla jobbigt att styra upp preventivmedel för män.

 1. Isak Gerson skriver:

  Jag är personligen helspänd på metoden du länkar. Jättesynd att den inte drar en marknad. För övrigt: Enligt Amat Levin är det samma problem som ligger bakom uppmärksamhetsbristen kring vestibulit http://nojesguiden.se/artiklar/nar-sex-gor-ont

  • kit skriver:

   Ja, att vestibulit är så bortprioriterat som det är, är ju helt sjukt. När jag gick i högstadiet och vi var på det där obligatoriska ungdomsmottagningbesöket med klassen så pratade barnmorskan om det och om att ifall en har det så kommer det antagligen hända att en manlig gynekolog ba “herp derp lägg på bedövande gel när du ska ha sex är allt okej!” och att en isåfall skulle skita i henom och försöka få en remiss till en specialistklinik eftersom en annars bara skulle slita sönder allting ännu mer. Bästa barnmorskan, sämsta systemet. :(

   Även att p-piller gör slemhinnor skörare och kan vara en trigger för vestibulit. KUUUUL.

 2. Johanna skriver:

  Jag är ingen expert på marknadsekonomi men jag tror att det finns en marknad, till exempel alla som genomgår vasektomi vill säkert hellre genomgå det här, och då borde man ju kunna ta hyfsat betalt för det även om kostnaden för “ingreppet” inte är stor i sig.

  • kit skriver:

   Mja, alltså, män är ju i stort hyfsat positiva till att det ska gå att ha någon typ av preventivmedel som de kan använda och som inte är kondom eller vasektomi. Men att forska på det här kostar ju sjukt mycket pengar, och helst vill en ju inte lägga sjukt mycket pengar på forskning som en inte vet om en kan tjäna in pengar på. Då är det oerhört mycket enklare att bara “herpa derp det är inte så viktigt tjejor äter ju ändå p-piller så who cares” och ägna sig åt att fortsätta utveckla den marknaden.

   Nu drar jag bara detta ur röven, men: Jag tänker att om det fanns ett superbra preventivmedel för män, så skulle rätt många tjejer sluta knapra det asdåliga (pga osäkert och störda biverkningar) preventivmedlet p-piller, i alla fall de som var i fasta relationer med män som tog det superbra preventivmedlet, och p-piller kostar ändå rätt mycket i månaden -> stadig inkomst för läkemedelsföretag. Den supercoola nya preventivmetoden är något som görs en gång på tio år och som en inte rimligtvis kan ta så mycket cash för, men även om en kunde det så skulle priset en behövde ta för att kompensera för den förlorade inkomsten för p-piller för tjejer vara helt orimligt hög och då skulle folk inte göra det ändå. Så det finns liksom ett intresse, men det finns nästan ingen vinst att göra.

   Men även detta med att läkemedelsföretagen är i en sjuukt risky business, där utveckling av mediciner kostar snoramycket och tre på tjugo läkemedel som lanseras öht går med vinst. Då lanserar en hellre såhär, nya skojsiga iprentabletten som alla kommer köpa, än en grej som är helt otestad på marknaden + antagligen slår ut delar av en annan marknad som dessutom är mer lönsam.

 3. Pingback: Holy Blanking Blank! Techcitment Appears On The Colbert Report

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>